Stations beter toegankelijk door aangepaste hellingbaan

Om de toegankelijkheid van het openbaar vervoer te verbeteren, worden nog dit jaar de hellingbanen naar de perrons op acht stations aangepakt. Komend jaar volgen nog eens ruim zeventig van deze perronopgangen. De hellingbanen worden minder steil gemaakt zodat ze makkelijker te gebruiken zijn.

Het betekent dat landelijk gezien op de stations Anna Paulowna, Culemborg, `t Harde, Nijkerk, Oldenzaal, Amersfoort Schothorst, Purmerend Overwhere en Maastricht de hellingbanen deze maand al zijn aangepast of dat dit komende weken zal gebeuren. Het gaat komend jaar in de regio Noord-Oost in totaal om elf stations in Gelderland, zes in Overijssel en twee in Drenthe.
De hellingbanen zijn ooit volgens bouwbesluit en de toen heersende inzichten aangelegd. Organisaties voor mensen met een handicap gaven aan dat ze voor verbetering vatbaar zijn. Er is nu voor gekozen de opgangen minder steil te maken volgens een nieuwe Europese richtlijn. Financiering vindt plaats vanuit het Rijk.
Het werk maakt onderdeel uit van het programma Toegankelijkheid. Volgens een overeenkomst tussen de minister van Verkeer, ProRail en NS wordt een breed scala aan maatregelen uitgevoerd op een paar honderd stations om reizigers met visuele- / lichamelijke beperking zoveel mogelijk zelfstandig te kunnen laten reizen. Andere maatregelen die worden genomen zijn: het plaatsen van liften, bewegwijzering in braille, een goede markering van de perronrand. ProRail werkt verder ook aan het aanpassen van perrons voor gelijkvloerse instap. Dit gebeurt in nauw overleg met diverse belangenorganisaties, vervoerders, OV-autoriteiten en provincies.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.