Hoge parkeertarieven Amsterdam
Overlast tegengaan

Betaald parkeren in Amsterdam duurder en op meer plekken

Aan de Amsterdamse Herengracht betaal je vanaf eind 2024 ook 's nachts voor een parkeerplek.ANP / Hollandse Hoogte / Egbert Hartman, 2021

Amsterdam breidt het betaald parkeren vanaf eind 2024 uit naar delen van Nieuw-West en Zuidoost. In bepaalde wijken wil de gemeente bovendien de parkeertarieven verhogen en de tijden van betaald parkeren uitbreiden. Zo moet er in het centrum ook ’s nachts betaald worden voor een parkeerplek. Zeker is het nog niet helemaal; bewoners en stadsdelen kunnen nog reageren.

Door het invoeren van betaald parkeren in delen van Nieuw-West en Zuidoost neemt het aantal geparkeerde auto’s af, zo is het idee. Bijvoorbeeld doordat mensen hier niet meer gratis kunnen parkeren, terwijl ze eigenlijk ergens moeten zijn waar ze moeten betalen. Daardoor vinden buurtbewoners sneller een parkeerplek en komt een einde aan de overlast van eindeloos rondrijdende auto’s. Of van auto’s die lang geparkeerd staan, terwijl de eigenaar daar niet woont. In andere delen van de stad worden de uren van betaald parkeren uitgebreid en de tarieven verhoogd, zodat automobilisten meer bijdragen aan het onderhoud van de stad. De maatregelen komen uit het coalitieakkoord. De opbrengst is naar verwachting zo’n 35,7 miljoen euro per jaar.

Wethouder Melanie van der Horst van Verkeer en Vervoer: “Geparkeerde auto’s nemen veel ruimte in, terwijl we steeds minder plek hebben omdat de stad groeit en drukker wordt. Daarom vragen we de autogebruiker een extra bijdrage voor het onderhoud van de stad.”

Overnachten in de auto voorkomen

Het hoogste tarief van € 7,50 per uur in het centrum blijft gelijk en uitgebreid naar de nacht, om tegen te gaan dat toeristen in hun auto overnachten. De bezoekersregeling wordt in bepaalde buurten goedkoper en overal gemakkelijker in het gebruik. Vanaf eind dit jaar kunnen bezoekers zelf betalen via een mobiele website. Ook de tarieven voor parkeervergunningen zijn al bekend. Over de voorgenomen uitbreidingen in Nieuw-West en Zuidoost kunnen bewoners van 20 november tot en met 20 januari inspreken. Daarna wordt de nieuwe verordening met de Nota van Beantwoording aan de gemeenteraad voorgelegd.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jacques Geluk

Bron: Gemeente Amsterdam

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.