Aanbesteding OV regio Utrecht moet opnieuw

De aanbesteding van het openbaar vervoer in de regio Utrecht is niet volgens de regels verlopen en moet daarom opnieuw. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven besloten.

Qbuzz won vorig jaar de aanbesteding voor het stads- en streekvervoer in de regio Utrecht. Dat betekende dat Qbuzz vana december 2011 acht jaar lang het openbaar vervoer in dit gebied kan gaan uitvoeren. De zittende vervoerder Connexxion die ook op de aanbesteding heeft ingeschreven, was het hier niet mee eens en heeft bezwaar gemaakt. Kern van het geschil draait om het feit dat de aanbesteding is niet geheel volgens de regels verlopen.
Nadat zowel Qbuzz als Connexxion een aanbieding hadden gedaan heeft de aanbestedende partij beide partijen benaderd omdat de concept leaseovereenkomsten niet in orde zouden zijn. Beiden mochten het een en ander herstellen. De aanbieding van Connexxion week echter op veel minder punten af van de eisen dan de aanbieding van Qbuzz. Ook was de afwijking minder ernstig. Door nu beide partijen de gelegenheid te geven hun aanbieding aan te vullen zijn ongelijke gevallen gelijk behandeld, aldus het College. Hiermee heeft de aanbestedende dienst onduidelijkheid gecreƫerd: Connexxion kreeg hierdoor namelijk geen duidelijkheid over de vraag of haar aanbieding wel en die van Qbuzz niet aan de eisen voldeed. Dit betekent dat gehandeld is in strijd met het transparantiebeginsel en het gelijkheidsbeginsel, aldus het College.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.