Parkeermeters in Amsterdam onvriendelijk

Aan Amsterdamse parkeerautomaten is het veel lastiger betalen voor een parkeerkaartje dan je voor zo’n simpele taak zou mogen verwachten. Ook vergeleken met andere landen. Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek naar de gebruiksvriendelijkheid van 14 parkeermeters in 9 verschillende landen, uitgevoerd door het Amsterdamse bedrijf User Intelligence.
In het onderzoek hebben usability experts wereldwijd hun lokale parkeermeters bestudeerd en beoordeeld op een aantal aspecten die de complexiteit van een parkeermeter kunnen beïnvloeden. Denk aan ingewikkelde instructies, het aantal taken van het apparaat (kaartje selecteren, betalen en printen), de duidelijkheid van de knoppen en de betaalmethode.
Het is opvallend dat niet twéé parkeermeters uit dit onderzoek aan elkaar gelijk blijken te zijn. Verder is er een aantal opvallende verschillen gevonden tussen de bedieningspanelen, terwijl deze wereldwijd dezelfde eenvoudige en doorsnee taak van een parkeerder zouden moeten ondersteunen. Zelfs de automaten die door eenzelfde fabrikant geleverd worden, verschillen nog op een aantal cruciale punten. Bijvoorbeeld in kleurcodering op knoppen en de volgorde waarin deze de taak van de parkeerder ondersteunen.
Uit het onderzoek blijkt verder dat het grootste verschil tussen parkeermeters bepaald wordt door het aantal taken waarin het apparaat voorziet. De klassieke parkeermeter, waarbij je maar voor één plek betaalt, kent een eenvoudige taak: gooi geld in de meter! Parkeermeters waarbij geld betaald moet worden en een kaartje in de auto moet worden achtergelaten zijn over het algemeen ingewikkelder. De Amsterdamse parkeermeter biedt verreweg de meeste opties aan en kent bijvoorbeeld als enige in dit onderzoek vijf verschillende kaartsoorten waar de gebruiker uit moet kiezen.
De beste meters kwamen uit Japan en Nieuw-Zeeland. De Japanse meter ‘ziet’ wanneer een auto op ‘zijn’ plek staat en geeft de parkeerder een waarschuwingssignaal dat er betaald moet worden. Geld inwerpen is dan nog de enige optie. De Nieuw-Zeelandse meter geeft heldere instructies op een groot scherm en heeft grote, duidelijke knoppen die de betaler ondersteunen. Leuke bijkomstigheid is dat ze de parkeermeters daar keurig onder een afdakje hebben geplaatst.
De gemiddelde parkeerder in dit onderzoek zal zich echter voorlopig nog even door een aantal onvriendelijkheden heen moeten slaan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.