Zonder pardon wielklem voor buitenlandse foutparkeerder in Den Haag

Den Haag gaat afrekenen met buitenlandse foutparkeerders die denken dat ze wegkomen zonder te betalen. Polen, Fransen, Hongaren en Britten die een loopje nemen met de regels, krijgen zonder pardon een wielklem.
Per jaar lappen duizenden buitenlandse automobilisten de regels aan hun laars. Auto’s worden links en rechts neergekwakt. Polen, Bulgaren en andere Oost-Europeanen voeren de ranglijst wildparkeerders aan. In sommige wijken waan je je in het voormalige Oostblok”, zegt wethouder Dekker van Den Haag.
Den haag wil duidelijke zichtbaar handhaven, met klemauto’s en gele wielklemmen. Met de nieuwe aanpak dichten de wethouders naar eigen zeggen een gat in de handhaving. Op dit moment is het alleen mogelijk om de persoonsgegevens achter Belgische en Duitse kentekens te achterhalen. Alle andere buitenlanders kunnen hun schouders ophalen over een parkeerbon, omdat hun adres toch niet bekend is. Dat leidt tot rechtsongelijkheid ten opzichte van Nederlandse kentekenhouders. Voortaan krijgen buitenlandse foutparkeerders meteen een wielklem, als er één bon langer dan veertien dagen openstaat. Wie dan nog een etmaal wacht met het betalen van de veel hogere rekening, zal merken dat zijn auto is weggesleept.
Wie het er zo op aan laat komen, kan bovenop de parkeerbonnen nog een forse rekening tegemoet zien. Een wielklem kost 306 euro, wegslepen kost nog eens 306 euro plus 25 euro per dag bewaarkosten. Auto’s die niet worden opgehaald, worden geveild zodra het openstaande bedrag aan boetes en kosten de dagwaarde van de auto overstijgt, met een maximum van drie maanden.
In 2009 zijn 8200 bonnen uitgedeeld aan foutparkeerders van zo’n zestig nationaliteiten, van wie geen adresgegevens te achterhalen waren. Maar een kwart van die bonnen werd betaald. De grootste groep buitenlanders die zo in de fout gaat zijn Oost-Europeanen (30 procent), met de Polen (20 procent) en Bulgaren (7 procent) voorop. Ook Fransen (10 procent) en Britten (5 procent) halen massaal hun schouders op over Haagse parkeerbonnen.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.