Forse stijgingen parkeertarieven binnensteden

Twee op de drie parkeergarages hebben hun parkeertarieven verhoogd. Daarbij zijn tariefstijgingen van 20%. Dat blijkt uit de Nationale Parkeertest 2011 van Detailhandel Nederland.
Detailhandel Nederland heeft voor de Nationale Parkeertest 2011 79 parkeergarages in 26 steden onderzocht, Twee op de drie parkeergarages hebben hun tarieven verhoogd, vaak door de tijdseenheden in te korten. Bijvoorbeeld garage Waterlooplein in Amsterdam; in plaats van € 4 per uur is het tarief nu € 1 per 12 minuten, oftewel € 5 per uur. Als er met aparte parkeerpassen betaald kan worden, dan zijn de tijdseenheden korter maar ben je per uur veel duurder uit. De parkeergarage Langstraat in Arnhem scoort ook slecht; het is er vies en toch is het tarief gestegen. In één derde van de parkeergarages kan niet worden gepind en ruim 40% van de garages geven niet duidelijk aan of er nog parkeerplekken vrij zijn. Bovendien stinken parkeergarages te vaak en worden de trappenhuizen verwaarloosd. Vanwege de tegenvallende resultaten heeft Detailhandel Nederland geen winnende parkeergarage aan kunnen wijzen. De gemeente Utrecht heeft wel parkeren per minuut ingevoerd in de garage Jaarbeursplein, zonder de tarieven te verhogen.
En, zo blijkt verder uit het onderzoek:14 van de 24 steden hebben een hoger tarief dan vorig jaar voor het straatparkeren in het centrum. In Arnhem is de prijs hard gestegen, van € 1,80 in 2009 naar € 2,50 in 2011.
Verder heeft Detailhandel Nederland kritiek op de veiligheid in parkeergarages. In 21 garages was er onvoldoende verlichting of waren er delen van de garages te donker. In 28 garages was er geen medewerker aanwezig aan wie een vraag kon worden gesteld. In 19 gevallen waren er geen camera’s zichtbaar aanwezig verspreid door de garage.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.