Dynamische parkeerinformatie via navigatiesysteem

Parkeerlijn.nl gaat samenwerken met Navigon om dynamische parkeerinformatie beschikbaar te stellen aan Nederlandse automobilisten. Opzet is dat automobilisten onderweg kunnen zien of er nog plek is in de parkeergarage.

Op dit moment is de dynamische informatie met beschikbare parkeerplekken beschikbaar van 10 parkeerlocaties in Amsterdam, Amstelveen, Den Haag, Hengelo, Hoorn, Dordrecht, Utrecht en Oud-Beijerland. Daarnaast is er een toezegging van 15 gemeenten om de parkeerinformatie te leveren zodra deze beschikbaar is. Navigon biedt deze dienst volgens Parkeerlijn.nl in haar navigatiesystemen al aan in onder andere Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Luxemburg. Op dit moment dekt het systeem bijna 300 steden met meer dan 5.500 parkeerfaciliteiten voor statische informatie zoals openingstijden, prijzen, betalingsinformatie en bijna 1.000 parkeerfaciliteiten in 75 steden met het aantal beschikbare plekken. In Nederland moet de dienst eind dit jaar in de lucht komen.

Parkeerlijn.nl heeft in haar database 2.700 parkeerlocaties in 324 Nederlandse gemeenten. Van alle parkeerlocaties is de tariefinformatie bekend en afhankelijk van het type parkeerlocatie informatie over openingstijden, doorrijhoogte, betaalmoment en betaalmogelijkheden.

In een enquête van Parkeerlijn zegt 49 % van de ondervraagden een navigatiesysteem te gebruiken op weg naar een gekozen parkeerplek. Dit betreft statische informatie. 84 % wil via het navigatiesysteem ook advies ontvangen over de beste parkeerlocatie. Vijf minuten voor het bereiken van de eindbestemming verwacht de automobilist dan (dynamische) informatie over vrije capaciteit en een eventueel alternatief. Ook de behoefte aan het tevoren reserveren van een parkeerplaats is relatief groot. 58 procent van de ondervraagden heeft hiervoor belangstelling.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.