Alle bussen van het openbaar vervoer in 2020 schoon en zuinig

Staatssecretaris Tineke Huizinga van het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft in Den Haag samen met zes regionale overheden het startsein gegeven voor zes pilotprojecten met schone, zuinige en duurzame bussen in het openbaar vervoer.

De innovatieve bussen zullen rijden in de provincies Zuid-Holland, Gelderland, de stadsregio’s Amsterdam, Rotterdam, Twente en het samenwerkingsverband Regio Eindhoven.
Het is de ambitie van staatssecretaris Huizinga om de innovatieve bussen versneld op de markt te brengen. Doel is om alle bussen in het openbaar vervoer, zo’n 5000 rijtuigen, zuinig te krijgen. In 2020 moeten er alleen nog duurzame bussen door Nederlandrijden, aldus staatssecretaris Huizinga. De eerste ‘schone’ bussen komen al in 2009 op de weg.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft in totaal 11,4 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de experimenten waarin de openbaar vervoerbedrijven voertuigen laten (om)bouwen tot schone en duurzame bussen. De consortia waarin de regio’s zijn vertegenwoordigd dragen zelf ook financieel bij aan de projecten.
In vijf van de zes regio’s wordt getest met hybride bussen. Hieraan doen de provincie Zuid-Holland en regio Twente (beiden uitgevoerd door Connexxion), Gelderland (uitgevoerd door Veolia), de stadsregio Rotterdam (uitgevoerd door de RET) en de stadsregio en gemeente Amsterdam (uitgevoerd door het GVB) mee. In Eindhoven wordt een meer efficiënte gasmotor getest die in twee bussen van Hermes Groep, voorzien van een mechatronische klep, op aardgas/biogas gaat rijden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.