Deelauto in ruil voor parkeervergunning

Tegen inlevering van de parkeervergunning krijgen inwoners van Amsterdam een deelauto ‘cadeau’. Het is één van de maatregelen die het college van B&W van Amsterdam heeft vastgesteld in het kader van de verdere uitvoering van het plan ‘Voorrang voor een Gezonde Stad’.

In dit plan zijn maatregelen opgenomen die moeten zorgen voor een gezondere lucht in en een verbeterde bereikbaarheid van de stad.

In 2009 komen er tenminste 200 extra plekken voor deelauto’s en worden er per 1 februari autodeeltegoeden ter waarde van 300 euro verstrekt tegen inlevering van de parkeervergunning. Binnenkort wordt in het college definitief besloten over de maatregelen voor het stimuleren van autodelen.

Volgens SenterNovem, uitvoerder van de subsidieregeling voor plaatsing van een roetfilter, is er een significante stijging van het aantal subsidieaanvragen uit Amsterdam: bijna 300 in oktober en november 2008 samen, tegen een eerder gemiddelde van 25 per maand. 43.000 bezitters van een dieselauto uit 1996 of jonger in Amsterdam ontvingen dit najaar een op naam gestelde brief om ze te wijzen op de landelijke subsidie om een roetfilter te plaatsen.

In augustus jl. is een nieuwe Park+Ride (P+R)-voorziening in Bos en Lommer geopend. Bij P+R-voorzieningen langs de Ring A10 kost vierentwintig uur parkeren 6 euro; per inrijdende auto zijn voortaan vijf gratis retourkaartjes voor openbaar vervoer beschikbaar. In 2009 en 2010 zal het aantal P+R-locaties met een kleine 1800 plekken worden uitgebreid; begin 2009 krijgt P+R Zeeburgereiland er 400 plaatsen bij.
Ook het gebruik van het openbaar vervoer wordt gestimuleerd: Per 14 december worden, door nieuwe afspraken tussen Stadsregio Amsterdam en het GVB, de lijnen 1, 16, 17, 24, 26 en 21 en 48 van het openbaar vervoer verbeterd door een hogere frequentie en door de spitsregeling langer te laten duren. Ook worden alle P+R-terreinen ontsloten door het nachtbusnetwerk.
Nieuwe inwoners kunnen vanaf 1 april 2009 een ‘OV-kennismakingskaart’ krijgen: 1 maand kennismaken met het hele GVB-netwerk voor 25 euro (in plaats van de reguliere 78 euro).

Een aantal bedrijventerreinen wordt beter ontsloten en medio 2009 komt er een nieuwe busverbinding met Sloterdijk.Vanaf 1 maart 2009 bestaat voor alle Amsterdammers die 65 jaar of ouder zijn (of dat tijdens de actie worden) de mogelijkheid om drie maanden gratis te reizen met het openbaar vervoer van het GVB.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.