Parkeren in Groningen straks niet meer met muntgeld

Vanaf volgend jaar kun je in parkeerautomaten in Groningen niet meer met muntgeld betalen. Alle bijna driehonderd automaten worden vervangen door digitale parkeerautomaten. Automobilisten kunnen dan alleen nog maar met pasjes betalen zoals de pinpas, creditcard of chipknip.
De gemeente begeleidt de verandering met een campagne die erop wijst dat je niet meer met muntgeld kunt betalen. De bestaande parkeerautomaten zijn afgeschreven, technisch en financieel. De gemeenteraad moet nog wel akkoord gaan met vervanging door apparaten waarbij alleen digitaal betalen mogelijk is.
Betalen met alleen pasjes levert volgens de gemeente veel voordelen op. Het bespaart het ophalen van geld (besparing 50.000 euro per jaar), de automaten slijten minder snel en illegaal legen is onmogelijk. De exploitatiekosten bedragen jaarlijks 561.000 euro, zo’n 2,5 ton per jaar minder dan nu met apparaten waar ook muntgeld in kan.
Alleen digitaal betalen is ook al in steden als Rotterdam en Nijmegen ingevoerd. De ervaring leert dat zo’n vijf procent van de automobilisten dan vaker kiest voor parkeren in een garage. In een parkeergarage hoef je minder te betalen dan op straat en daar kun je ook met munten betalen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.