Gratis ov in Hilversum slaat aan

Ouderen en WMO-vervoerpashouders mogen ook in 2009 en 2010 gratis met de bus. Daarnaast blijft de komende twee jaar ook het busvervoer op de zaterdag gratis voor iedereen. Dat is het voorstel van burgemeester en wethouders, dat is ingediend bij de raad naar aanleiding van een evaluatie van het experiment ‘Voor nixx met de bus’ in Hilversum.

Tot 31 december 2008 is er een proef gaande met gratis busvervoer voor iedereen in Hilversum op zaterdagen en voor ouderen (65+ers) en WMO-vervoerpashouders op doordeweekse dagen na 9.00 uur. Uit de evaluatie blijkt dat het gratis busvervoer voor ouderen en WMO-vervoerpashouders aan de verwachtingen voldaan heeft. Het aantal reizigers uit deze doelgroep groeide met 50% tot zo’n 850 reizigers per dag. Vooral ouderen die al met de bus reisden, zijn dat vaker gaan doen nu het gratis is. Een deel van hen heeft hiervoor de fiets laten staan.

36% meer reizigers op zaterdagen
Op zaterdagen mocht iedereen tijdens de proef voor niets met de bus. Hier is veel gebruik van gemaakt: zo’n 7.500 reizigers per zaterdag. Dat is een groei van gemiddeld 36 procent. Hoewel weinig mensen de auto hebben laten staan, is het college zeer te spreken over het forse gebruik. Meer mensen hebben de bus genomen om te gaan winkelen, naar het ziekenhuis te reizen en op bezoek te gaan. Hilversummers raken beter bekend met het busvervoer binnen de gemeente en ook ondernemersverenigingen en busmaatschappij Connexxion zijn enthousiast.

Uit het onderzoek blijkt dat 95% van de Hilversummers vindt dat de gemeente gratis busvervoer moet blijven aanbieden. Burgemeester en wethouders willen het gratis reizen met de bus op zaterdag daarom voortzetten tot 31 december 2010, als dienstverlening van de gemeente aan haar inwoners. In de begroting is het benodigde geld hiervoor beschikbaar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.