Ook Phileas op waterstof

Ook van de Phileas wordt een waterstof – en brandstofcelversie ontwikkeld. Voolropig worden 4 Phileas waterstof- en brandstofcelvoertuigen ontwikkeld met een lengte van 18 meter. Een wereldprimeur, want dit is niet alleen de eerste waterstof- en brandstofcel Phileas, maar tevens het eerste waterstof- en brandstofcelvoertuig met deze lengte.
Twee Phileassen zijn bestemd voor het GVB (Gemeentelijk Vervoersbedrijf) in Amsterdam (Nederland) en twee voor het RVK (‘Regional Verkehr Köln’) in Keulen (Duitsland).
Normaal gesproken leidt het inbouwen van het nu nog relatief zware brandstofcelsysteem tot verlies van zit- en/of staanplaatsen omdat het maximale toelaatbare gewicht overschreden wordt. Bij de Phileas echter hoeven nu geen concessies gedaan te worden aan het aantal te vervoeren passagiers.  Afhankelijk van de definitieve indeling van het voertuig zijn dit 105 passagiers (bij 4 personen per m²) dan wel 140 passagiers (bij 6 personen per m²).
Tussen de Nederlandse overheid en de regionale overheid van de deelstaat Noord-Rijn Westfalen in Duitsland bestaat een samenwerkingsverband op het gebied van technische innovatie voor schoon publiek transport. De ontwikkeling van de 18 meter Phileas op waterstof- en brandstofcellen is het eerste project binnen dit samenwerkingsverband. Het project is in twee delen gesplitst aangezien er kleine verschillen zijn tussen de Phileassen bestemd voor Amsterdam en de Phileassen voor Keulen. De energieopslag van de Amsterdamse Phileassen vindt plaats door middel van supercapacitors. Voor de energieopslag van de Keulse voertuigen wordt een batterijsysteem gebruikt.
Een voertuig dat op waterstof- en brandstofcellen rijdt, mag zich een ‘zero emission’ voertuig noemen. Er vindt namelijk geen schadelijke uitstoot plaats aangezien de enige uitstoot uit zuiver water bestaat.
Bijkomend milieuvriendelijk aspect van de nieuwe generatie waterstof- en brandstofcelsystemen is het feit dat deze 50% minder energie verbruiken. Daarnaast wordt nauwelijks geluid geproduceerd.
De eerste Phileas op waterstof- en brandstofcellen wordt eind 2009 geleverd. Het laatste voertuig wordt in mei 2010 geleverd.<–>

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.