Trams verbruiken 20% minder stroom

Door de verwarming van de Hermelijntrams anders in te stellen, verbruiken ze 20 % minder stroom en kan De Lijn jaarlijks een half miljoen euro uitsparen. Dat blijkt uit een proef op het Gentse tramnet met een meettram van het Europese CIVITAS-project. De vervoermaatschappij zal al haar Hermelijntrams aanpassen tegen de winter.

De verwarming van een tram vergt veel energie. Omdat een tram geen verbrandingsmotor heeft die warme lucht produceert, moet de binnenlucht elektrisch verwarmd worden. Bij koud weer is dit goed voor de helft van het stroomverbruik. Om gedetailleerd in kaart te kunnen brengen waarvoor de stroom in een tram gebruikt wordt, rijdt sinds november 2010 een meettram binnen het Europese CIVITAS-project op het Gentse tramnet. Op basis van de meetresultaten hebben de technische diensten van de vervoermaatschappij zes energiebesparende aanpassingen uitgewerkt.

Door de verwarming, koeling en ventilatie van de Hermelijntrams aan te passen, daalt het stroomverbruik van de trams met 20 %. Dat gebeurt door een combinatie van technische ingrepen waarbij meer opgewarmde binnenlucht wordt hergebruikt, en minder koude buitenlucht wordt aangezogen. Daarnaast hangt de ingestelde binnentemperatuur voortaan af van de buitentemperatuur. Is het buiten bijvoorbeeld warmer dan 15 graden, dan kan de thermostaat op 19 graden gezet worden. Is het buiten kouder dan 5 graden, dan wordt de binnentemperatuur op 15 graden gezet. Door het verschil met de buitentemperatuur blijft dat aangenaam warm voor de reizigers. Voor de inzittenden van de tram blijft de temperatuur op een aangenaam niveau, maar wordt hij efficiënter bereikt.

Door de aanpassingen bespaart De Lijn bij koud weer 15 cent per kilometer, of per jaar een half miljoen euro voor haar 112 Hermelijntrams. Dat komt neer op 4500 euro per tram, of 20 % van de stroomkost. Doordat de ventilatoren en stroomweerstanden minder belast worden, is er ook minder onderhoud nodig.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.