Gratis ov in Eindhoven trekt steeds meer reizigers

Sinds 2007 kunnen kinderen en ouderen gratis gebruik maken van de bus in Eindhoven. Vier jaar na invoering is er nog altijd sprake van een toenemend aantal busreizigers. Die komen voor een deel uit de auto, en deels van de fiets. Toch is de bijdrage op stedelijk niveau marginaal.

Dit constateren Joost Beenker en Erik van Hal, werkzaam bij de gemeente Eindhoven. Uit tellingen blijkt dat als gevolg van gratis ov het aantal ov-verplaatsingen bij de doelgroep 12- van 2007 tot 2011 is toegenomen met 43% en bij de doelgroep 65+ met 90%. Ook de enquêteresultaten geven een positief beeld. Het aandeel respondenten dat nooit gebruik maakt van de bus blijft dalen. Zo bedroeg het aandeel ouderen dat in 2011 aangeeft nooit gebruik te maken van de bus nog maar 11% (in 2007 was dit nog 35%). Ook het aantal verplaatsingen neemt toe. Ten opzichte van de voormeting in 2007 is het gemiddeld busgebruik onder de doelgroep 65+ met 82% gegroeid.
Het gratis ov draagt bij aan vermindering van het autogebruik, met name onder de doelgroep 65+. 75% van de ouderen geeft aan minder vaak de auto te gebruiken (in 2008 was dit nog maar 37%) Daar tegenover is er wel sprake van een toenemend negatief effect op het fietsgebruik bij de doelgroep ouderen (32% gebruikt minder vaak de fiets). Wel is het positieve effect op het autogebruik wel 2x zo sterk als het negatieve effect op het fietsgebruik.
Verder geeft 17% van de ouderen aan minder gebruik te maken van het CVV vervoer omdat het gebruik van de reguliere bus gratis is. In 2008 was dit nog 13%.
Toch is de bijdrage op stedelijk niveau marginaal, aldus Beenker en van Hal. Per gemiddelde werkdag is er door de maatregel sprake van 1.000 – 1.250 vermeden autoritten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een gratis proefabonnement van een maand.

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.