Skimmen blijft Utrecht dwarszitten

Wederom is een parkeerautomaat van de gemeente Utrecht geskimd, die keer op het Janskerkhof. De aanpassing van de parkeerautomaat is zeer professioneel uitgevoerd, aldus de gemeente. De gemeente vraagt gebruikers extra alert te zijn op aanpassingen van parkeerautomaten en hun bankafschriften te controleren. De gemeente onderzoekt in samenwerking met de leverancier naar aanpassing van de automaten om deze wijze van frauderen te voorkomen.

Enkele weken geleden is ook geprobeerd een automaat in het Moreelse park te skimmen. Dit is gemeld door een oplettende klant. Bij de geskimde automaten is voor de pasinvoer een opzetstuk geplaatst om de magneetstrip te kopiëren, boven de pinterminal is een camera geplaatst om de pincode te filmen. Het aantal geskimde passen en de hoogte van de schade is niet bekend. De gemeente doet aangifte van deze fraude bij de politie. Gedupeerden kunnen terecht bij hun bank, die voor skimmen het financiële risico draagt.

Ook vorig jaar werd een aantal parkeerautomaten geskimd. De gemeente probeert skimmen van parkeerautomaten te voorkomen. De gemeente gebruikt daarvoor gecertificeerde parkeerautomaten. De lichte kleur van de behuizing zorgt ervoor dat eventuele aanpassingen extra opvallen. Daarnaast is de pinterminal onder een hoek geplaatst om meekijken te bemoeilijken. Op het instructiescherm is te zien hoe een originele automaat eruit ziet, zodat gebruikers zelf aanpassingen kan constateren. Ook krijgt de gebruiker het advies het intoetsten van de pincode af te schermen. Tot slot controleert de gemeente regelmatig alle parkeerautomaten op onregelmatigheden.

Aanvulling: op 23 februari maakte de gemeente bekend dat ook de parkeerautomaat op het Veemarktplein en één op de Mineurslaan zijn geskimd. Dit is gemeld bij de gemeente door Equens, de betalingsverwerker die betaaltransacties verwerkt. Op de automaten zelf is niets aangetroffen maar er is wel bewijs van transacties met de geskimde passen in binnen- en buitenland. Het aantal geskimde passen en de hoogte van de schade is niet bekend bij de gemeente. Equens doet aangifte van deze fraude bij de politie. De gemeente verwijst gedupeerden naar hun bank, die volgens de gemeente voor skimmen het financiële risico draagt. De skimmers voeren waarschijnlijk snelle acties uit en wisselen snel, met hun apparatuur, van parkeerautomaat.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.