FileProof: miljoenen uren minder files

e korte termijn aanpak van files heeft de weggebruiker 3,4 miljoen uren vertraging bespaard. Dat is 2 à 3 procent van alle wachttijden in het verkeer of 50 miljoen euro maatschappelijke baten per jaar. Dit is het resultaat van het programma FileProof. In 60 projecten, op ongeveer 1000 locaties zijn knelpunten aangepakt, is er een kortere reistijd gerealiseerd en is de doorstroming en bereikbaarheid van locaties verbeterd.

FileProof heeft zich niet alleen gericht op rijkswegen. Ook zijn volgens V&W ook successen behaald op provinciale en gemeentelijke wegen.
Zo kan met een Verplaatsbare Barrier de indeling van rijbanen snel worden aangepast. Rijkswaterstaat heeft de barrier ingezet bij wegwerkzaamheden, onder meer op de Afsluitdijk en de Haringvlietbrug. Weggebruikers zijn tevreden over deze maatregel (98%). Alleen al op de Haringvlietbrug stonden weggebruikers gedurende de werkzaamheden ruim 150.000 uur minder in de file.

Ook de Waterlandkaart, een OV-proefabonnement voor inwoners van de gemeente Waterland, blijkt een succes. De kaart wordt verstrekt aan mensen die verhuisd zijn. 38% van de voorheen vaste autogebruikers die de bus naar Amsterdam geprobeerd hebben, is er zo tevreden over dat ze het regelmatig blijven doen.
In 2008 is een Competitie Reistijdverwachting gehouden. Deze heeft enkele goede digitale reistijdvoorspellers opgeleverd. Voor de weggebruiker een extra middel om goed voorbereid op weg te gaan. Inmiddels worden deze ca. 200.000 keer per maand gebruikt op het internet.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.