Noord-Brabant: bus niet gratis, maar wel goedkoper

De provincie Noord-Brabant verlaagt op 1 januari 2009 de bustarieven voor reizigers tussen de 12 en 65 jaar. Busreizigers van 12 tot 65 jaar betalen tijdens daluren € 0,60 en tijdens piekuren € 0,90 met een speciale strippenkaart.
Dat geldt voor een busreis van een uur, met of zonder overstappen in heel Brabant – uitgezonderd de regio Eindhoven/SRE. Jongeren tot 12 jaar en ouderen vanaf 65 jaar kunnen al vanaf 1 mei 2008 reizen voor € 0,30 in spits- en dal. Voor de twee proeven zijn er speciale strippenkaarten, abonnementen en een dagkaart.
Voor het eerst in Nederland wordt op zo’n grote schaal goedkoop openbaar vervoer geboden aan álle leeftijdsgroepen, want ook voor reizigers onder de 12 en boven de 65 jaar geldt sinds mei 2008 een goedkoper tarief. De provincie wil hiermee meer busreizigers aantrekken, om files en CO2-uitstoot te verminderen en met name ouderen meer te laten deelnemen in de samenleving.
Gedeputeerde Annemarie Moons: “Goedkope tarieven gelden voor iedereen, dus ook bijvoorbeeld voor de MBO-scholieren onder de 18 jaar, die nog geen gebruik kunnen maken van de OV-studentenkaart maar wel grote afstanden moeten reizen. Een maandabonnement kost € 27 en dat is al gauw een besparing van 35% – oplopend tot 80% voor deze doelgroep. Ik verwacht dat steeds meer reizigers zullen ervaren hoe aantrekkelijk reizen met de bus is. En uiteindelijk niet alleen vanwege de lage prijs. We verbeteren ook de kwaliteit van de bussen zelf, de dienstregeling, de reisinformatie, de bushaltes en de infrastructuur. ”
Afgelopen mei ging de eerste proef van start voor jongeren tot 12 jaar en ouderen vanaf 65 jaar. Deze groepen kunnen voor € 0,30 reizen in spits- en daluren. De eerste resultaten van deze proef zijn veelbelovend. Uit de enquête onder ruim 1400 busreizigers uit de doelgroep van 65 jaar en ouder, geeft 60% van de busreizigers aan meer en langer te reizen sinds de invoering van de goedkopere buskaartjes; 6% laat hiervoor de auto, motor of bromfiets staan. Ook heeft dit 17% nieuwe reizigers aangetrokken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.