Laat zien wat een parkeerplaats kost

Een parkeervoorziening is duur en een parkeergarage, zeker de ondergrondse versie ervan, is extra kostbaar. Daarom is het belangrijk om gebruikers te laten zien wat een parkeerplaats kost. En om vooraf te bepalen wie er gebruik van mag maken en wie niet. Dat zegt adviesbureau Spark, die de ervaringen opgedaan bij de inrichting van een aantal campussen heeft gebundeld in een boekje.

Daarin ligt de focus op de mobiliteit en parkeervoorzieningen op universiteitscampussen, met aandacht voor de inrichting van campussen bij de VU, VUmc, de universiteit Utrecht en de TU Eindhoven.
Universiteiten, ziekenhuizen en onderwijsinstellingen beschikken vaak over omvangrijke grond- en vastgoedposities die goed bereikbaar moeten zijn voor patiënten, bezoekers, studenten en medewerkers. In de loop der jaren is sprake van steeds meer verdichting en worden gedateerde gebouwen herontwikkeld. Voor een aantrekkelijk verblijfsklimaat op de campus resteert daarom steeds minder ruimte voor parkeervoorzieningen, aldus Spark. De oplossing wordt deels gevonden in een actief mobiliteitsbeleid dat het gebruik van de auto beperkt en het gebruik van OV en fiets bevordert. Toch valt niet te ontkomen aan de bouw van parkeervoorzieningen voor de auto en in toenemende mate de (brom)fiets. Ontwikkelingen waardoor de kosten van parkeervoorzieningen sterk toenemen.

Het boekje geeft onder meer een aantal tips hoe daar mee om te gaan:
1. Het belangrijk de kosten inzichtelijk te maken. Zodat iedereen in de organisatie beseft dat parkeren nooit gratis kan zijn.
2. Communiceer helder waarom bepaalde groepen of personen recht op een parkeerplaats hebben en anderen niet.
3. Probeer parkeerrechten niet centraal te regelen. Geef afdelingen de ruimte hierin eigen beleid te voeren.
4. Geef medewerkers inzicht wat een parkeerplaats feitelijk kost. En dat, als hun auto geen direct productiemiddel voor de organisatie is, het parkeren daarmee automatisch een deel van het inkomen is. Laat ze vervolgens zelf beslissen hoe zij dat geld willen besteden.
5. Denk bij parkeren niet alleen aan auto’s. Motorfietsen, scooters en vooral bakfietsen nemen bijna evenveel parkeerruimte in beslag.
6. Steeds meer mensen zullen met de fiets komen. Zeker als ze te horen krijgen dat ze voor hun auto moeten gaan betalen. Zorg dat je het stallen van al die fietsen in goede banen leidt.

Het boekje is gratis te downloaden.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.