Minder tweede auto’s door duurdere parkeervergunning

Verhoging van de prijs van een parkeervergunning voor de tweede en volgende auto heeft in Den Haag ertoe geleid dat het aantal huishoudens met twee of meer auto’s is teruggelopen.

Den Haag kent sinds 2010 gedifferentieerde tarieven voor bewonersvergunningen voor betaald-parkerengebieden. Om bezitters van meerdere auto’s te prikkelen na te denken over alternatieven voor het parkeren van hun auto’s op straat, hanteert de gemeente een gesplitst tarief voor de bewonersparkeervergunningen. Voor elk eerste voertuig geldt een laag tarief van 3 euro per maand. De tweede en volgende auto kost 35 euro per maand. Voor die tijd kosttee een parkeervergunning per auto 10 euro.

Dat heeft in betaald-parkerengebieden geleid tot een afname van het bezit van tweede en volgende auto’s, aldus heeft de Dienst Stedelijke Ontwikkeling van Den Haag vastgesteld. In totaal gaat het om een afname van bijna 900 auto’s. Betaald parkeren heeft geen effect op het eerste autobezit. Blijkbaar zijn bewoners wel bereid om 20 euro (10 + 10) per maand te betalen, maar niet 38 euro (3 + 35) voor twee auto’s.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.