Parkeerpremie als oplossing voor parkeerproblemen in de wijk

Iedereen die geen auto voor de deur heeft staan, krijgt maandelijks zes euro premie. Maar wie wel een auto heeft, betaalt juist extra. Die oplossing overweegt de gemeente Delft om de parkeerproblemen in oude wijken het hoofd te bieden.

Een systeem waarbij huishoudens beloond worden voor het níet hebben van een auto of beloond worden voor het parkeren op afstand, is nog nergens in de praktijk gebracht. Volgens het plan krijgen niet bezitters van een auto een maandelijks bedrag op hun rekening gestort. Ook autobezitters krijgen dit bedrag, onder gelijktijdige verhoging van de kosten voor parkeren. Door de tarieven voor autobezitters te koppelen aan de parkeerdruk, hoopt de gemeente geleidelijk aan dat de parkeerproblemen oplossen.
Dat is dan het gevolg van het feit dat parkeerplaatsen op eigen terrein efficiënter worden gebruikt en er meer spreiding komt van auto’s binnen het gereguleerde gebied. Ook zullen meer autobezitters ervoor kiezen om hun auto buiten het gereguleerde gebied te parkeren. En meer huishoudens zullen hun (tweede) auto van de hand zullen doen.
Onderdeel van het plan is dat de parkeervergunning wordt vervangen door uurtarief van in het begin 1 cent per uur dat geleidelijk aan wordt opgetrokken tot enkele centen per uur in gebieden waar de parkeerdruk te hoog is. De uurtarieven voor bewoners zijn geldig in een straal van 500 meter rondom de eigen woning. Voorwaarde voor invoering van het plan is wel dat het systeem dat voor de kilometerheffing wordt opgetuigd geschikt is voor deze toepassing. Dat betekent dat invoering op zijn vroegst in 2013 plaatsheeft.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.