Utrecht bouwt Parkeermall bij Uithof

Met de vaststelling van een voorlopig ontwerp krijgt het plan voor een grootschalige P+R voorziening op De Uithof verder vorm. Het P+R gebouw komt te staan bij de aansluiting van De Uithof op de A28, naast het sportcentrum Olympos.

Het betreft een project waarbij gemeente Utrecht, Universiteit Utrecht, Universitair Medisch Centrum Utrecht en de Hogeschool Utrecht nauw samenwerken. Het gaat om een compact, transparant vormgegeven ontwerp. Op een relatief beperkte ruimte wordt parkeergelegenheid gemaakt voor bijna 2000 autos, terwijl onder hetzelfde gebouw een bushalte, fietsenstalling en mogelijk een tramperron komen.
In P+R De Uithof komen 500 parkeerplaatsen beschikbaar als openbare P+R voorziening. Hiermee biedt de gemeente Utrecht bezoekers van de stad de mogelijkheid om hun auto aan de oostelijke rand van Utrecht te parkeren en tegen een aantrekkelijk tarief hun reis te vervolgen per bus, tram of fiets. P+R De Uithof maakt deel uit van een reeks P+Rs rond de stad, die de gemeente Utrecht samen met de Bestuursregio Utrecht (BRU) ontwikkelt.
In het parkeergebouw zijn 1450 parkeerplaatsen bestemd voor de deelnemende partijen die op De Uithof zijn gevestigd. Het UMC Utrecht, de Universiteit en de Hogeschool willen hiermee hun medewerkers, bezoekers en studenten een parkeerplek bieden met een comfortabele overstap op het ov.
Het gebouw onderscheidt zich duidelijk van andere P+R voorzieningen in de stad door de omvang, de combinatie van functies en de uitstraling. Bij het ontwerp is extra aandacht besteed aan de inrichting en vormgeving van gebouw en omgeving. De busbaan door De Uithof wordt doorgetrokken tot de P+R, zodat het gebouw een goede aansluiting krijgt op het openbaar vervoer.
De vaststelling van het voorlopig ontwerp is een volgende stap die partijen zetten om in De Uithof een P+R te realiseren. Komende maanden wordt het voorlopig ontwerp uitgewerkt in een definitief ontwerp. Tegen die tijd is ook duidelijk zijn of de trambaan daadwerkelijk wordt doorgetrokken naar de Uithof en onder het gebouw een perron zal worden aangebracht. De verwachting is dat het gebouw in 2012 gereed zal zijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.