Parkeertarieven ergeren automobilisten

070502-036Automobilisten ergeren zich aan hoge parkeertarieven en krappe parkeerplaatsen. Dat blijkt uit een onderzoek van ANWB onder bijna 1400 van haar leden in samenwerking met de VEXPAN.

De uitslag komt niet als een verrassing. Eerdere onderzoeken van de Consumentenbond en Detailhandel Nederland kwamen tot dezelfde conclusie.
Volgens het ANWB-onderzoek ergert ruim 71% van de ondervraagden zich aan de hoge parkeertarieven, terwijl 45% van de ondervraagden te krappe parkeerplaatsen vervelend vindt. Zo’n 30% van de ANWB-leden vindt het lastig om vooraf de parkeertijd te moeten inschatten. Dit kan verminderen als meer gemeenten het mogelijk zouden maken om het parkeergeld via de mobiele telefoon te betalen, stelt de ANWB. Daarnaast vinden ANWB-leden parkeerautomaten waar men slechts met één betaalmiddel kan afrekenen te beperkt. Bij voorkeur betalen zij per pinpas of contant. Een klein deel van de parkeerders gebruikt liever de mobiele telefoon of een credit card.
Van de ondervraagden wil 68% per geparkeerde minuut kunnen afrekenen in plaats van per heel uur, zelfs als blijkt dat de kosten per uur omgerekend hoger kunnen liggen dan het huidig gehanteerde uurtarief. Ondervraagden zijn bereid 20 % meer te betalen als betalen voor parkeren per minuut wordt ingevoerd.
Overigens verdiept 78% van de leden zich vooraf niet in de parkeertarieven. Wel is een ruime meerderheid bereid om een kwartier te lopen om €5 uit te sparen.
De ANWB roept de politiek en de parkeerbranche op om waar mogelijk het betalen per minuut in te voeren. Ook wil de ANWB dat parkeerbeheerders het mogelijk maken om op meerdere manieren af te rekenen. Mensen die op straat parkeren kunnen dan gebruik maken van mobiel parkeren. Hiermee hoeft men niet meer vooraf de parkeertijd in te schatten en betaalt men alleen de tijd die men werkelijk geparkeerd heeft. Real-time parkeerinformatie via app’s of de autonavigatie maakt het bovendien mogelijk om vooraf te kiezen uit een duurdere plaats dichtbij de bestemming of een goedkopere iets verder weg.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.