IenM maakt geld vrij om parkeerdata te ontsluiten

parkeergaragaMinister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) gaat data over parkeerplaatsen ontsluiten.

Gegevens over zaken als beschikbaarheid, locatie, tarieven en openingstijden moeten straks beschikbaar komen voor serviceproviders die daarmee automobilisten sneller naar een beschikbare parkeerplek kunnen helpen.

Volgens Schultz blijkt uit onderzoek blijkt dat uitgebreidere en verbeterde parkeerinformatie grote maatschappelijke winst oplevert.

De beschikbaarheid van statische en real time gegevens zal een positief effect hebben op de doorstroom van verkeer, de vermindering van uitstoot en de aantrekkelijkheid van stadscentra, zo verwacht de minister. In de vier grote steden zou het om 1,5 tot 4 miljoen minder voertuigkilometers gaan.

Publieke en private exploitanten van parkeerplaatsen in Rotterdam, Amsterdam en Utrecht starten dit jaar met het verzamelen, standaardiseren en openbaar maken van de gegevens. Daarna volgen andere steden in het land, waardoor naar verwachting begin 2015 de gegevens van het overgrote deel van de Nederlandse parkeerplaatsen beschikbaar zijn.

Het openstellen van de parkeergegevens maakt onderdeel uit van het programma Beter Benutten van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, waarmee ingezet wordt op slimmer en efficiënter gebruik van bestaande wegen, spoor- en waterverbindingen.

Verkeerswethouder Baljeu van Rotterdam zal samen met Schultz de regie voeren over dit project, waarvoor de minister 1 miljoen euro beschikbaar stelt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.