Auto-inbrekers verruilen stadscentrum voor bedrijventerrein

De jarenlange daling van het aantal auto-inbraken lijkt te stagneren, maar inbrekers lijken wagens in de binnenstad wel steeds vaker links te laten liggen. In plaats daarvan worden juist voertuigen in de buurt van bedrijven- en industrieterreinen vaker getroffen. Dat blijkt uit een analyse, die Independer uitvoerde op basis van de meest recente politiedata.

Het meeste aantal inbraken vindt plaats in de grote steden, met Amsterdam als koploper. In de eerste negen maanden van dit jaar werden er in de hoofdstad 4.558 inbraken in auto’s gemeld. De coronacrisis lijkt weinig impact te hebben gehad, aangezien er in totaal slechts twaalf inbraken minder werden gemeld dan in dezelfde periode in 2019.

Verschuiving

De politiedata laat echter wel degelijk een grote wijziging zien, namelijk een verschuiving van de populaire gebieden. Het aantal auto-inbraken in het stadscentrum van Amsterdam daalde sterk. De afname is het sterkst in de oude buurten zoals Oude Kerk (-78,9%), Oosterdokseiland (-57,8%) en Waterlooplein (-36,3%). In de buurten met bedrijven- en industrieterreinen nam het aantal inbraken juist toe met 33,4 procent ten opzichte van vorig jaar.

Ook grote steden als Rotterdam, Utrecht en Eindhoven tonen een soortgelijke trend, waarbij auto-inbrekers hun werkterrein verschuiven van het centrum naar de buurten aan de rand van de stad. Een overzicht van het aantal inbraken per buurt vind je in de onderstaande interactieve kaart.

Grote schommelingen

Tijdens de lockdown van april en mei werd de grootste daling van het aantal auto-inbraken zichtbaar. In die periode werden 26,6 procent minder incidenten gemeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In september dit jaar was er echter juist weer een forse toename van het aantal auto-inbraken. In deze maand werd 14,5 procent vaker ingebroken dan in september 2019, meldt Independer.

Bron: Independer autoverzekering

Stagnatie daling

De cijfers wijzen dus ook uit dat de jarenlange afname van het aantal auto-inbraken langzaam begint te stagneren. In de eerste negen maanden van 2020 vonden in het totaal 2,4 procent minder auto-inbraken plaats ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Deze afname is veel minder sterk dan in 2019, toen het aantal auto-inbraken t.o.v. 2018 afnam met 11,3 procent. In 2018 was de daling nog sterker, namelijk 18 procent in vergelijking tot een 2017.

Dekking en voorwaarden lopen fors uiteen

Independer krijgt veel vragen van consumenten over hun dekking bij een auto-inbraak. Suzan Samson van Independer: ‘’Voor ingebouwde fabrieksaccessoires bieden de volledig casco (allrisk) en beperkt casco autoverzekering een standaarddekking. De WA-verzekering biedt deze dekking niet. Hiermee ben je uitsluitend verzekerd voor schade aan anderen. Voor accessoires die later in de auto zijn geplaatst ben je vaak deels verzekerd via volledig casco of beperkt casco. Je kunt je ook aanvullend verzekeren voor een volledige dekking.”

Samson: “Bij losse spullen die uit de auto worden gestolen ligt het anders. Deze zijn nooit gedekt door de autoverzekering. Hiervoor is vaak een beperkte dekking, tot een paar honderd euro, op de inboedelverzekering. Voor een ruimere dekking kun je een aanvullende buitenshuis-dekking afsluiten op je inboedelverzekering. De dekkingen en voorwaarden hiervan verschillen sterk per verzekeraar. We adviseren daarom altijd om regelmatig te controleren of je inboedelverzekering nog wel aansluit bij je dekkingswensen.” Het vergelijken van autoverzekeringen kan via Independer.

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Auto-inbrekers verruilen stadscentrum voor bedrijventerrein”

Joris van der Veen|15.12.20|14:01

Nogal vervelend nieuws om aan te horen. Niemand wil het slachtoffer worden van een auto-inbraak. Zijn bedrijfsvoertuigen makkelijker in te breken? Tegenwoordig heb je genoeg middelen om een auto-inbraak te voorkomen. De beste manier is altijd de aanschaf van een goede kwaliteit alarm.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.