Winterbanden. FOTO Pixabay

Bovag: half miljoen auto’s nog op winterbanden

Hoewel het volop zomer is, rijden nog altijd 491.000 automobilisten op winterbanden. Dat leidt de Bovag af uit een onderzoek van eind juli en begin augustus onder 1491 auto’s in de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Limburg. Het zou gaan om 5,4 procent van het totale wagenpark van bijna 9,1 miljoen wagens.

In 2019 en 2020 reed 5,3 procent van de bestuurders in de zomer nog door op winterbanden. Mede omdat er sindsdien meer auto’s bij zijn gekomen stelt Bovag dat het totale aantal wagens dat doorrijdt met winterbanden gegroeid is met 16.000 ten opzichte van 2020. In 2019 bedroeg het aantal 470.000 auto’s.

Duurzaamheid

Volgens de brancheorganisatie slijten winterbanden, die van zacht rubber zijn gemaakt, bij hoge temperaturen extra hard en verbruikt de auto meer brandstof. Ook kan de warmte de wegligging negatief beïnvloeden en levert het meer fijnstof op.

Bron: ANP

Onderwerpen: ,

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

2 reacties op “Bovag: half miljoen auto’s nog op winterbanden”

Martin Kroon|26.08.21|13:59

De nadelen zijn nog veel groter: de remweg op winterbanden is meters langer. De (overdreven) veiligheidswinst bij lage temperaturen gaat verloren door de slechtere eigenschappen bij normale temperaturen. Aanwezigheid winterbanden (als oorzaak) bij zomerse kettingbotsingen zou in p-v’s moeten, gebeurt dat?

Automobilisten die niet op wintersport gaan of beroepshalve/dagelijks de weg op moeten, worden door reclame, autobranche en ANWB geprest tot aanschaf winterbanden “omdat de garage dat zei.”

monique vos|24.08.21|17:31

Ik kan mij niet voorstellen dat bestuurders in deze periode nog met winterbanden rondrijden. Merken ze dan niet op dat hun brandstof verbruik omhoog is gegaan? Klinkt juist gevaarlijk om de winterbanden niet snel te ruilen met zomerbanden. Dit zijn belangrijke punten om op te letten, net zoals de beveiliging van je voertuig. Ik controleer regelmatig mijn alarmsysteem.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.