Slimme reisapp houdt rekening met persoonlijke voorkeuren

screen568x568Ook reizigers in Enschede hebben hun eigen reis-app, maar wel met een aantal extra mogelijkheden. Want SMART geeft niet alleen informatie over de files of de snelste route, maar ook over het eigen reisgedrag en de consequenties hiervan.

De app geeft positieve prikkels door uitdagingen en beloningen op onderwerpen die de reiziger zelf belangrijk vindt. zoals: je reiskosten verminderen, reistijd besparen, milieubewuster reizen, meer bewegen. En SMART zoekt ook goedkopere of gezondere alternatieven om de reis te maken.

Volgens de gemeente is de SMART app (Self-Motivated And Rewarded Travelling) is de eerste in de wereld  die deze  aspecten combineert in één systeem.

De SMART app is ontwikkeld op initiatief van de Gemeente Enschede met behulp van het ministerie van I&M en de Regio Twente. De ontwikkeling van SMART is een samenwerking met  innovatieve bedrijven uit Enschede en de Regio Twente, aangevuld met bedrijven op het gebied van verkeersdata en routeplanning (o.a. Mobidot, Goudappel Coffeng).

Met SMART wil de gemeente  5% minder autokilometers in de spits, in eerste instantie in het bedrijvengebied in Enschede-West.

Door de generieke opzet van het systeem is het SMART concept en de ontwikkelde smartphone technologie relatief eenvoudig uit te breiden naar andere steden en regio’s in Nederland en daarbuiten, aldus de gemeente Enschede.  Het concept is bovendien voor meer toepassingen geschikt, zoals bijvoorbeeld monitoring van verkeerssituaties.

Binnen het EUROCITIES netwerk waar Netwerkstad Twente actief in is, is ook belangstelling voor het SMART project en wordt gezocht naar een mogelijkheid voor samenwerking.  Ook is er  belangstelling vanuit de Regio Lyon om functionaliteiten van SMART te integreren in eigen projecten en heeft de Europese Commissie gevraagd om SMART te presenteren tijdens hun jaarlijkse ITS conferentie. Tenslotte is vanuit de stedenband die Enschede heeft met Palo Alto/Silicon Valley in Amerika , de bakermat van innovaties op ICT gebied, ook belangstelling voor de toepassing van SMART.

Meer informatie is te vinden op www.smartinenschede.nl. De app is gratis te downloaden in  app stores van Apple (iPhone) en Google (Android) met de zoekwoorden SMART en Enschede. De nieuwste  versie met alle functionaliteiten is reeds beschikbaar voor Android en naar verwachting is half november ook de iPhone versie beschikbaar.

De app is één van de voorbeelden van Big Data toepassingen die aan de orde komen op het Big Data Congres van Verkeersnet.nl op 4 februari 2014.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.