Barcelona viert feest met Big Data

barcelon-300x240Hoe effectief is de overheid. Kunnen we het openbaar vervoer verbeteren? En is de deelfiets nog effectiever in te zetten? Door de vele tientallen IT-systemen van de overheid aan elkaar te koppelen en over te brengen naar de cloud, wil Barcelona zijn positie als voorloper op het gebied van toerisme, cultuur, IT en handel zien te behouden.

Barcelona is met een grote operatie bezig om de gegevens uit de vele IT-systemen van de verschillende overheidsdiensten toegankelijker te maken, zowel voor de overheid zelf als voor de burgers. Tegelijkertijd wordt zoveel mogelijk data openbaar toegankelijk gemaakt.

De ‘open data’ die wordt vrij gegeven omvat onder meer de plattegronden van de stad met details over publieke gelegenheden, bevolkingssamenstelling, belangrijke evenementen, economische statistieken, informatie over het bedrijfsleven en de verkiezingsuitslagen.

Daarnaast wordt ook veel ongestructureerde informatie verwerkt. Bijvoorbeeld de logfiles van de gemeentelijke website en informatie van Twitter, waaruit valt af te leiden welke behoeften er spelen onder de inwoners.

De Big Data aanpak werd onder meer al ingezet om het grootste festival in de stad La Mercé in goede banen te leiden. Niet alleen kon men de bezoekersstromen in beeld brengen, ook werd nog data ingezameld met betrekking tot de verkoop van etenswaren, het voorkomen van incident, feeds van sociale media, credit card transacties, website bezoeken, het weer en het parkeren in de stad.

Daaruit kon de stad bijvoorbeeld zien waar de meeste bezoekers binnenkomen, waar behoefte is aan medische voorzieningen en waar zich de misdaad op concentreert.ciale media, credit card transacties, website bezoeken, het weer en het parkeren in de stad.

De data wordt ook gebruik het gebruik van het leenfietssysteem te monitoren in relatie tot het ov-netwerk. De stad wil meer inzicht in de manier waarop de systemen op elkaar aansluiten, om zo een meer solide vervoermodel te creëren.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.