Flitsers kunnen files veroorzaken

Uit onderzoek van RTL Nieuws zou blijken dat flitsers ook files veroorzaken. Het is alleen niet helemaal duidelijk hoe vaak dat gebeurt.

Uit het onderzoek van RTL Nieuws in samenwerking met de VerkeersInformatieDienst (VID) komt naar voren dat op de plaatsen waar op snelheid werd gecontroleerd, in bijna 20% ook een file ontstond.
De KLPD bestrijdt dat en zegt op basis van eigen onderzoek dat ‘slechts’ bij 3% van de radarcontroles vorig jaar een file is ontstaan.
RTL Nieuws heeft de KLPD-locaties van mobiele radarcontroles van 2008 vergeleken met de plekken waar volgens de VID een file is ontstaan. Daaruit viel dus op te maken dat in een vijfde van de gevallen de kop van de file ter hoogte van de flitser stond. Dat zou inhouden dat de flitsers in 2008 ruim 600 files veroorzaakt hebben. Dit fenomeen doet zich voor wanneer automobilisten plotseling op de rem trappen omdat ze de radarcontrole zien. Daardoor moet ook achteropkomend verkeer afremmen en kan er een harmonica-effect optreden met als gevolg: file.

Volgens de KLPD blijkt uit eigen onderzoek dat in buurt van hun radarapparatuur slechts in 3% een file ontstond. Dat zou echter nog altijd betekenen dat er bij de radarcontroles 100 files zijn ontstaan in 2008, aldus RTL Nieuws.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.