Real-time informatie over wegwerkzaamheden

wegwerkzaamheden_actueelProvincie Overijssel en de gemeenten Zwolle en Kampen zijn de eerste wegbeheerders in Nederland die het nieuwe meldsysteem Wegwerkzaamheden Actueel gebruiken. Met real-time informatie over ernstige verkeershinder door wegwerkzaamheden kunnen wegbeheerders en partijen als ANWB en Verkeersinformatiedienst de reiziger nauwkeuriger informeren.

Het groot onderhoud aan de N333 bij Steenwijk, dat van 31 maart tot 12 april loopt, vereist elke nacht een complete afsluiting. De toezichthouder ter plaatse stuurt nu direct na het afsluiten en weer openstellen van de weg een speciale statusmelding naar de wegbeheerder. Dankzij Wegwerkzaamheden Actueel is die informatie binnen anderhalve minuut beschikbaar in de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW).

Dit voorkomt frustrerende verrassingen en vertragingen voor de weggebruikers. Niet onbelangrijk is ook dat hulpdiensten beter in staat zijn om de snelste route te bepalen.

Andere regio’s zijn op dit moment ook bezig om het meldsysteem in te voeren. Dit gebeurt in het kader van Beter Benutten.

Op dit moment wordt de statusinformatie nog vooral door de wegbeheerders zelf gebruikt voor het informeren en omleiden van het verkeer. Maar NDW-gegevens zijn ook vrij beschikbaar voor marktpartijen. Verschillende dienstverleners zijn hun verkeersinformatiediensten dan ook zo aan het aanpassen dat zij de real-time informatie over afsluitingen en openstellingen in hun route-adviezen kunnen verwerken.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.