Nederland op weg met open data

wegbeeld-3d-blik-op-nijmegen-avondlichtMeer dan 50.000 meetwaarden, verdeeld over 10.000 meetpunten. Dat is wat de website wegbeeld.nl elke tien minuten verwerkt om tot een animatie te komen in 3D van de situatie op de snelwegen van de afgelopen drie uur. Een soort buienradar voor het Nederlands wegverkeer.

Wegbeeld.nl maakt gebruik van de Nationale Databank Wegverkeersgegevens en is daarmee een spectaculair voorbeeld van wat er met open data te doen is.

Dat zegt Sietse Brouwer die wegbeeld.nl ontwikkelde als demoproject voor zijn bedrijf.

‘Ten opzichte van Engeland en de Verenigde Staten loopt Nederland achter in open data. Provincies hebben de afgelopen jaren veel werk verzet, maar op gemeentelijk en nationaal niveau is er van werkelijk doorpakken geen sprake’, aldus Brouwer die met deze demo wil laten zien wat er zoal mogelijk is.

Op wegbeeld.nl zijn is overigens niet alleen de situatie op het Nederlandse wegennet te zien. In de 2D-weergave wordt de informatie over snelheid en drukte gebruikt om een schatting te geven van de CO2-, NOx- en fijnstof-uitstoot van de wegen die je in beeld hebt. Zoom bijvoorbeeld in op Utrecht en je kunt zien of de uitstoot op dit moment boven of onder het Nederlands gemiddelde ligt.

En, zelfs de zon reist met je mee op wegbeeld.nl. Dus een beeld van Middelburg in de ochtendstond, het verkeer rond Nijmegen in avondlicht of de Amsterdamse ring in nachtelijk ornaat, ze komen allemaal voorbij.

De website vraagt wel een snelle verbinding/computer gezien de grote hoeveelheden data die wordt verwerkt.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.