Open data kaart toont locaties waar veel fietsen worden gestolen

fietsdiefstalkaart_vnetIn Rotterdam worden op de Coolsingel, Prins Alexanderlaan en Stationssingel de meeste fietsen gestolen. Dat is te zien op een interactieve kaart die is gemaakt op basis van ‘open data’-cijfers van de Rotterdamse politie.

De kaart maakt het mogelijk om per dagdeel en type vervoersmiddel (dus fietsen en scooters) te achterhalen waar hoeveel diefstallen voorkwamen. Ook kun je voor je eigen straat precies zien waar en wanneer de meeste diefstallen plaatsvinden.

Het gaat om project van het Rotterdamse online tijdschrift Vers Beton waarbij gebruik is gemaakt van open-data-gegevens over de jaren 2011-2013 van de politie in Rotterdam. Die registreerde bijna tienduizend diefstallen van fietsen uit de openbare ruimte in Rotterdam, zoals wegen en open terreinen.

De kaart laat bijvoorbeeld onveilige plekken zien als de winkelrijke Coolsingel en Prins Alexanderlaan (met scholen en stations voor trein en metro). En verder Nieuwe Binnenweg, Blaak en Bergweg. Favoriete merken bij de dieven zijn fietsen en scooters van Piaggio.

Wat opvalt is dat ieder dagdeel zijn eigen favoriete plekken heeft voor de fietsendieven. ‘s Ochtends wordt er vooral gestolen op de Coolsingel, ‘s middags moet het Schouwburgplein het ontgelden, ‘s avonds ben je op de Bergselaan de klos, en ‘s nachts ben je je fiets het snelst kwijt op de Prins Alexanderlaan. Daarbij is de ochtend het favoriete moment voor dieven om hun slag te slaan.

 

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.