Stichting Plannerstack wil gebruik open data bevorderen

plannerstackEen aantal deelnemers aan het project Multimodale Reisinformatie van IenM en de provincie Noord-Brabant hebben een stichting in het leven geroepen die de beschikbaarheid en de toepassingen van open data in de verkeerwereld wil bevorderen.

De aanzet is gegeven door één van de vijf consortia die deelnamen aan het project onder de naam Plannerstack. Daarin zaten Calendar42, GoAbout, OpenOV/Bliksem en Conveyal. Die brachten onder de naam Calendar42 een real-time, dynamische, multimodale reisplanner uit die reisinformatie van verschillende vormen van (openbaar) vervoer aan elkaar koppel, daarbij rekening houdend met de actuele agenda van de gebruiker.

De naam van het project is nu de naam van een stichting, die zich tot doel stelt om de toegang tot reisinformatie te bevorderen en te werken aan de ontwikkeling van open source reisinformatie en -planning. De ledenlijst meldt naast eerder genoemde organisaties bedrijven als DAT/mobility, OVinfo en Waag Society. Eén van de eerste afnemers is de gemeente Amsterdam.

Men wil zich overigens niet tot het ov beperken, maar zich ook richten op de beschikbaarheid en integratie van (open) data over parkeervoorzieningen en wegverkeer.

Om de drempel voor het gebruik van de grote hoeveelheid al beschikbare data en daarop gebaseerde informatiediensten te verlagen, heeft de stichting ‘Plannerstack BV’ opgericht. Dit bedrijf, waarvan de opbrengsten volgens de stichting ten goede komen aan de doelstellingen van de stichting, zal in de markt fungeren als professionele aanbieder van ‘Platform as a Service’ diensten gebaseerd op het open source Plannerstack-platform.

Dat bedrijf meldt inmiddels als contentbroker een aantal datafeeds te kunnen leveren van ov-bedrijven (waaronder die van de NDOV) Nederland, België en het gebied rond Aken. Men streeft er naar binnenkort heel Duitsland te kunnen leveren en de services verder uit te rollen over Europa

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.