
App moet fietsers beschermen
BikeShield is een nieuwe app die automobilisten attent moet maken op fietsers. Voorwaarde is wel dat automobilisten de app daadwerkelijk installeren.
V2V, ofwel vehicle-to-verhicle communication is een techniek die in de toekomst veel verkeersongevallen kan voorkomen. Door voertuigen direct met elkaar te laten communiceren, kan er direct worden ingegrepen bij een dreigende confrontatie.
De auto-industrie is er volop mee bezig, maar ook voor de fiets worden initiatieven ontwikkeld. Die richten zich vooral op mogelijkheden om fietsen te voorzien van een chip, waarmee ze elektronisch herkenbaar zijn voor andere weggebruikers.
De ontwikkelaars van BikeShield stellen dat het nog minstens tien jaar duurt voordat dergelijke toepassing op straat te zien zijn. Daarom ontwikkelden ze een app voor de smartphone (Apple en Androïd) die deze functie nu al kan vervullen.
Of en hoe de app in de praktijk functioneert is nog niet bekend, omdat hij pas sinds half september in de Appstore te vinden is.
Op voorhand lijkt BikeShield niet de ideale oplossing in hartje Amsterdam.
Maar V2V-technieken kunnen wellicht wel een rol gaan spelen bij het voorkomen van dode-hoekongevallen.
Opzet is dat zowel fietser als automobilist de app installeren. De app maakt gebruik van GPS. Als beide voertuigen te dicht bij elkaar komen, zendt de app een signaal naar de bestuurder van de auto. De waarschuwing komt 5 tot 10 seconden voordat een fietser (of een motorfiets) het blikveld binnenkomt.
Fietsers worden niet gewaarschuwd, omdat de makers van de app stellen dat het niet veilig is als deze onderweg geluidsignalen te horen krijgen.
Ze kunnen de app wel gebruiken om de veiligste route te kiezen, gebaseerd op de ervaringen van andere app-gebruikers.
De makers van de app geven toe dat de grootste uitdaging erin ligt om veel automobilisten de app – die eenmaal geïnstalleerd vanzelf start door de beweging van de auto – te laten gebruiken. Ze willen daarom samenwerking zoeken met verzekeringsmaatschappijen en uiteindelijk zou de functionaliteit kunnen worden ingebouwd in auto’s, bijvoorbeeld via Apple’s CarPlay-techniek en in combinatie met technieken als Waze en Google Maps.