Nieuw centraal informatiesysteem voor NDW

ndwNationale Databank Wegverkeersgegevens gaat een nieuwe computersysteem bouwen om de groeiende datastroom te kunnen verwerken.

NDW verwerkt iedere minuut de actuele verkeersgegevens van ruim 24.000 meetpunten en geeft deze door aan wegbeheerders en marktpartijen die deze gegevens inzetten voor respectievelijk verkeersmanagement en verkeersinformatie.

Daarnaast worden ook statusgegevens verzameld en doorgegeven, zoals actuele en planningsgegevens van wegwerkzaamheden, filemeldingen, status van bruggen (open/dicht) en de getoonde route-informatie op de panelen langs de wegen.

Deze gehele datastroom wordt vanaf medio 2015 via NCIS (NDW Centraal Informatiesysteem ) afgehandeld. NCIS gaat het huidige centrale NDW-systeem, dat sinds 2009 operationeel is, vervangen. Dit is noodzakelijk om de grotere omvang en de grotere diversiteit aan gegevens te kunnen verwerken.

Het nieuwe systeem is een ESB-oplossing (enterprise service bus), die zal leiden tot een snellere verwerking en doorgifte van de gegevens, aldus NDW. NDW kan er ook nieuwe diensten mee ontwikkelen voor de aangesloten overheden. Daarnaast kan NDW meer informatie doorgeven aan private dienstverleners die hiermee diensten kunnen ontwikkelen op de markt.

Zo wil de NDW kunnen inspelen op zowel veranderingen in de ingewonnen verkeersgegevens, zoals de zogenaamde in car data, als op de veranderende behoefte van de verkeerscentrales en de aanbieders van verkeersinformatiediensten.

Het systeem wordt geleverd door GCI en TriOpSys.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.