‘Waarde Big Data binnen mobiliteitssector €6 miljard’

bigdataDe totale waarde van Big Data binnen de mobiliteitssector wordt geschat op €6 miljard. Tot deze conclusie komt De Nationale DenkTank. Dat is een groep studenten, pas afgestudeerden en promovendi die zich in wisselende samenstelling jaarlijks buigt over een maatschappelijk probleem en met praktische oplossingen komt.

In augustus 2014 is de groep – onder meer gesteund door IenM, NS en Prorail – aan de slag gegaan met de vraag hoe Big Data is in te zetten om Nederland mobieler, gezonder en socialer te maken.

Voor de sector mobiliteit kan door gebruik van Big Data bijvoorbeeld de deur-tot-deur reis geoptimaliseerd worden en biedt Big Data ook de mogelijkheid tot het grootschalig implementeren van smart cars. Big Data toepassingen in de mobiliteitssector leveren dus voordelen op voor de reiziger.

Aan de hand van concrete casussen is geschat met hoeveel procent Big Data de reistijd, betrouwbaarheid of comfort van het personenverkeer zou kunnen verbeteren. Voor het goederenverkeer zijn de effecten van Big Data oplossingen op het netwerk doorgerekend. Er is bepaald hoeveel externe effecten aan kosten met zich meebrengen en vervolgens in hoeverre Big Data deze effecten kan verminderen.

Tenslotte is op basis van MKBA-technieken een indirecte maatschappelijke waarde van 10% toegevoegd, die buiten de eerste twee categorieën valt. Hierbij kan gedacht worden aan vestigingseffecten of een daling van de werkloosheid door verbeterde mobiliteit van een stad of regio.

Het totaal komt volgens de DenkTank uit op €6,2 miljard, waarvan €4,1 miljard is toe te rekenen aan het personenverkeer. Daarvan is €1,7 miljard woon-werkverkeer.

In december komen de jonge wetenschappers als volgende stap met praktische suggesties.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.