Regionale verkeerscentrale krijgt controle over 126 lokale verkeerslichten

rotterdamAlle betrokken wegbeheerders in de regio Rotterdam sluiten volgend jaar hun verkeersregelinstallaties (VRI’s) aan op de regionale verkeerscentrale, de Regiodesk, in Rhoon. Dit is afgesproken na overleg tussen de stadsregio Rotterdam, De Verkeersonderneming, het regionale samenwerkingsverband BEREIK! en alle wegbeheerders.

Door de aansluiting worden de lokale verkeerslichten straks ook regionaal bediend en dat heeft vele voordelen. De Regiodesk heeft dan meer mogelijkheden om alternatieve verkeersroutes (zogenaamde regelscenario’s) in te zetten, bijvoorbeeld bij incidenten, wegwerkzaamheden en grootschalige evenementen. Dit zorgt voor een optimale verkeersdoorstroming op de tijdelijke routes. De Regiodesk overziet het gehele wegennet in Zuid-Holland en coördineert de inzet van de regelscenario’s.

In totaal worden er 126 VRI’s aangesloten. Het project omvat ook het plaatsen van 29 camera’s om de verkeersstromen te monitoren. De stadsregio Rotterdam werkt aan het koppelen van verschillende camera’s zodat wegbeheerders elkaars systemen kunnen gebruiken. Daarnaast worden er acht informatiepanelen geplaatst om weggebruikers beter te kunnen informeren over de verkeerssituatie.

Bij dit complexe project zijn veel verschillende partijen betrokken, waaronder wegbeheerders, betrokken bestuurders, verkeerskundigen, leveranciers en contractbeheerders. Met het project ‘Koppeling VRI’s’ is een investering van € 2,9 miljoen gemoeid. Dit project maakt deel uit van het programma Beter Benutten van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de stadsregio.

Naar verwachting zijn in juli 2015 bijna alle verkeerslichten gekoppeld aan de Regiodesk. De laatste verkeerslichten worden in 2016 bij reeds geplande vervangingen aangesloten.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.