Internet of moving things

portoIn het Portugese Porto is een groot mobiel WiFi netwerk uitgerold, waarbij bussen en taxi’s worden ingezet als rijdende hotspots om data te verzamelen.

Zo zijn circa 400 bussen, 150 taxi’s en 30 vuilnisauto’s voorzien van een soort wifi-router. Het eerste doel is om de passagiers te voorzien van gratis internet. Daar maken maandelijks al zo’n 70.000 passagiers gebruik van die 50 tot 80 procent van hun dataverkeer afwikkelen via dit netwerk in plaats van het gsm-netwerk.

Maar daarnaast wordt het Porto netwerk gebruikt om op een kosteneffectieve manier data binnen te halen van sensoren langs de weg. Zo zijn bijvoorbeeld de vuilnisbakken voorzien van sensoren die aangeven wanneer ze vol zijn. Als de bus langskomt, wordt de data binnengehaald en gebundeld verzonden naar de gemeente. Op die manier zou het aantal ritten van vuilniswagens met 30 procent zijn te reduceren.

Ook sensoren in de bussen en taxi’s zelf geven data door. Bijvoorbeeld als ze door een kuil rijden wordt daar melding van gemaakt bij de gemeente die op grond daarvan tot reparaties kan besluiten.

De initiatiefnemers zien nog veel meer mogelijkheden in het verschiet. Op dezelfde manier zouden bijvoorbeeld parkeermeters kunnen worden uitgelezen en verkeerspatronen worden geanalyseerd.

Daarnaast wordt data verzameld die door de ov-maatschappij wordt gebruikt om de inzet van bussen te optimaliseren.

Het project is opgezet door de startup Veniam, een spin-off van de universiteit van Porto.

SLIMMESTAD-CONGRES

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.