CitySDK Cookbook laat zien hoe open data toegankelijk wordt

citysdkEen handleiding om een actieplan te ontwikkelen om open data – onder andere over mobiliteit – beschikbaar te stellen voor ontwikkelaars. Dat is het CitySDK Cookbook. Met voorbeelden uit Amsterdam, Helsinki en Lissabon.

Via een groot aantal diverse kanalen produceren steden grote hoeveelheden data, en stellen ook deze data vaker open voor de geïnteresseerde ontwikkelaar. Het probleem is dat de variëteit aan formats de kopieerbaarheid van de applicaties naar andere steden moeilijk maken.
Om ontwikkelaars aan te trekken en hun enorme potentieel volledig te benutten, zullen steden hun application programming interfaces (APIs), die toegang geven tot de data, moeten afstemmen. Dit zorgt ervoor dat er mogelijkheden ontstaan voor het ontwikkelen van kopieerbare slimme applicaties en diensten die de kwaliteit van leven in metropoolregio’s verbeteren.

Het CitySDK Cookbook is een soort handleiding waarmee je een actieplan kunt ontwikkelen voor de implementatie van CitySDK APIs in steden. Ook worden de ervaringen van Amsterdam, Helsinki en Lissabon met afgestemde API’s uitgelicht doormiddel van concrete voorbeelden. Tot slot zit er ook nog een kleine gids in dat stap voor stap uitleg geeft voor het gebruik van CitySDK of iedere andere API.

Als onderdeel van de City Service Development Kit en de Open Data Exchange projecten is de City Dashboard Amsterdam ontwikkeld, waarin bestaande datasets nu zoveel mogelijk beschikbaar worden gemaakt als real-time informatie. Informatie die veel inzicht kan bieden wat er allemaal omgaat in de stad.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.