Moderne auto kwetsbaar voor hackers

connectedcarAuto’s die communiceren met elkaar en met systemen langs de weg zijn kwetsbaar voor hackers. Zeker als er miljoenen van dergelijke auto’s op de weg komen, staan we voor een enorme uitdaging om die risico’s in te perken.

Dat stelt de Whitepaper Cyber Security & Privacy, gepubliceerd door Connecting Mobility.

Er komen steeds meer door software gecontroleerde systemen die draadloos met elkaar in verbinding staan. Daarbij gaat het zowel om auto’s onderling als om auto-wegkantverbindingen. De cybersecurity aspecten nemen daardoor exponentieel toe, aldus de Whitepaper.

Om de verkeersveiligheid en de doorstroming te verbeteren, wisselen auto’s en wegkantsystemen informatie uit over de positie, snelheid en locatie. De informatie kan ook worden gebruikt om het verkeer te geleiden, om opstoppingen en CO2-uitstoot terug te dringen. ‘Met de introductie van deze nieuwe functie verwachten we nieuwe business cases als het gaat om misbruik, criminaliteit en zelfs terrorisme.’

Ter illustratie haalt de White paper berichten uit Amerika aan, waar onderzoekers direct contact konden maken met de computersystemen van voertuigen, en op die manier de motor, de remmen, de besturing en andere kritische componenten konden bedienen.

Om dergelijke systemen beter te beveiligen, zouden de verschillende componenten veilig ‘by design’ moeten worden ontworpen. Daarnaast moet een system van certificering en testen worden opgezet.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.