Zelfrijdende vrachtauto’s op de openbare weg

scaniaDe allereerste konvooi van min of meer autonoom rijdende vrachtauto’s in Nederland heeft op de openbare weg gereden. Drie vrachtwagens van Scania legden op de A28 een traject af.

Bij een konvooi autonoom rijdende vrachtauto’s, ook bekend onder de Engelse naam platooning, of gekoppeld rijden, rijden vrachtauto’s die middels Wifi  aan elkaar gekoppeld zijn achter elkaar. De voorste vrachtauto fungeert als leider voor de andere voertuigen. Totdat zij aansluiten bij de platoon, bestuurt iedere chauffeur zelfstandig zijn voertuig. Remt de eerste vrachtauto in de platoon af, dan remmen alle vrachtauto’s real-time met dezelfde dosering af.

Wanneer een nieuwe truck een platoon nadert of invoegt dan wordt er automatisch contact gemaakt met de andere vrachtwagens.

In de toekomst hebben de  chauffeurs in de volgende auto’s de mogelijkheid om iets anders te doen, zo stelt Scania.  De chauffeur heeft echter altijd de controle over zijn eigen wagen. Hij kan altijd beslissen een konvooi te verlaten en zelfstandig te gaan rijden.

Om het daadwerkelijk mogelijk te maken in een platoon te rijden zijn wijzigingen in de Nederlandse en Europese wet- en regelgeving nodig. Eind januari heeft minister Schultz van Haegen aangegeven dat zij de wetgeving zodanig aanpast dat grootschalige testen mogelijk zijn. In principe kan de sector morgen beginnen met proeven. Voor deze demonstratie heeft de RDW, na grondige tests, ontheffing verleend. De waarborging van de verkeersveiligheid is hierbij een belangrijk criterium geweest.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.