In 2020 9,7 miljard connected devices in de Smart City

De toenemende urbanisatie legt steeds meer druk op steden om zorgvuldig en duurzaam om te gaan met de beschikbare voorzieningen. Onderzoekbureau Gartner stelt in een rapport dat daarvoor nu al 1,1 miljard connected devices worden ingezet in de Smart City. Dat aantal zal razendsnel toenemen, tot 2,6 miljard in 2017 en 9,7 miljard in 2020.

De meeste ‘connected things’ zijn te vinden in smart homes en smart bedrijfsgebouwen. Nu al is die sector goed voor een aandeel van 45 procent. Maar ruim 20 procent wordt gebruikt in het verkeer en vervoer in de Smart  City.

Belangrijke sectoren voor de Internet of Things (IoT) zijn volgens Gartner parkeergeleiding, verkeersgeleiding en verkeersdetectie.

Het reduceren van congestie met behulp van sensornetwerken wordt een quick win genoemd.

Smart parking is een andere succesvolle toepassing van IoT. In Los Angeles is een systeem geïnstalleerd dat met parkeersensoren, real time parkeerbegeleiding en een compleet parkeermanagement systeem de vraag tijdens piekuren stuurt.

Ook elektrische mobiliteit zal steeds meer gebruik maken van IoT. De elektrische auto signaleert de laadtoestand van de accu en onderhandelt automatisch met het eerstvolgende laadstation over prijs en beschikbaarheid. De automobielindustrie zal investeren in laadsystemen in lantarenpalen en de automobilist krijgt in-car informatie waar een vrije laadmogelijkheid beschikbaar is.

Gartner verwacht dat de meeste IoT-investeringen komen van private partijen en dat is gunstig omdat de implementatie dan sneller gaat dan wanneer de overheid zich daarmee bezig houdt.

Hoewel de hardware fundamenteel is voor de Smart City, wijst Gartner erop dat de meest winst valt te behalen door het aanbieden van services en het analyseren en verwerken van de data. En partijen doen er verstandig aan zich daar nu al op voor te bereiden.

SLIMMESTAD-CONGRES

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: admin

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.