TNO demonstreert kruispunt van de toekomst

tno_fietsTNO heeft in een bijna real-life demonstratie laten zien hoe automobilisten worden gewaarschuwd voor een plotseling overstekende fietser dankzij speciale sensoren.

De demo had plaats nabij de Automotive Campus in Helmond op een bestaand kruispunt dat voor de gelegenheid wel was afgezet voor ander verkeer.

Het kruispunt is voorzien van een radar die de aanwezigheid van fietsers – in dit geval een fietsdummy – detecteert. Die informatie wordt uitgezonden via een speciaal Wifi netwerk. De naderende auto pikt het signaal op, nog voordat de fietsers zichtbaar is voor de bestuurder en remt vervolgens automatisch af.

Met de demonstratie wil TNO vooral laten zien dat draadloze communicatie tussen auto’s, fietsers en de weg een wezenlijke bijdrage kan leveren aan de verkeersveiligheid. Het voordeel van een dergelijk aanpak is dat de fietser eerder wordt gedetecteerd, dan alleen met behulp van op de auto aangebracht sensoren.

Via draadloze communicatie kan ook het omgekeerde bewerkstelligd worden, bijvoorbeeld fietsers kunnen worden gewaarschuwd voor auto’s. TNO werkt daartoe aan de ontwikkeling van een geïnstrumenteerde fiets, waarbij de aanwezigheid van andere voertuigen bijvoorbeeld door trillingen in het zadel of via de handvaten aangeven dat er een ander voertuig in de nabijheid is.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: admin

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.