Alle verkeerstromen tegelijk in beeld

arena2Op zaterdag 28 maart deed het Urban Mobility Lab onderdeel van Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan onderzoek naar de vervoers- en verkeerstromen rondom drie grote evenementen in de ArenA, Ziggo Dome en Heineken Music Hall.

Het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS) is een nieuwe instituut voor toegepaste stedelijke technologie en ontwerp waarin onder meer universiteiten, TNO, IBM en andere partijen samenwerken.

Het ging om een uniek onderzoek omdat er nooit eerder op zo’n drukke locatie zowel stromingen van voetgangers als auto en openbaar vervoer in kaart zijn gebracht.
Efficiënter afstellen van verkeerslichten, anders inrichten van de openbare ruimte of een betere spreiding van parkeergarages kunnen mogelijke uitkomsten zijn van het onderzoek.

Bij het onderzoek is gebruik gemaakt van een innovatieve meettechniek en zijn meerdere verkeerstromen samen in kaart gebracht, gevisualiseerd en geanalyseerd.
Zes camera’s op vier strategische locaties op en rond de ArenA Boulevard registreerden de voetgangers in dat gebied. Deze informatie wordt aangevuld met gegevens van onder andere drukte op snelwegen, kruispunten, route-informatiepanelen, bezettingsgraad van de parkeergarages en OV-chipkaarten. Mogelijk wordt ook aanvullend informatie uit tweets verzameld.

Tijdens het onderzoek werd ook informatie gebruikt van bijvoorbeeld Rijkswaterstaat, Gemeentelijk Vervoerbedrijf en de Provincie. Om de mogelijke oplossingen te kunnen uitvoeren worden resultaten van het onderzoek gedeeld met de Gemeente Amsterdam.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.