Meer straatverlichting bij druk verkeer

In de provincie Utrecht is een bijzonder straatverlichtingsproject afgerond langs de N229, de N234 en de N238. De hoeveelheid verkeer en de weersomstandigheden bepalen hoeveel licht de straatlantaarns geven.

Door de straatverlichting te koppelen aan een lokaal weerstation reageert de straatverlichting direct op veranderende weersomstandigheden zoals regen, mist en sneeuw. Daarnaast kan het systeem de drukte op de weg waarnemen. Bij extreme verkeersdrukte schakelt de verlichting automatisch naar 100 procent wat de doorstroming stimuleert. Bij normale weers- en verkeersomstandigheden staat de straatverlichting op 50 procent, hiermee bespaart de provincie Utrecht energie en vermindert zij de CO2- uitstoot.
Maiken Systems, specialist op gebied van dynamische openbare verlichting (DOV) ontwikkelde het dimsysteem met een koppeling voor integratie met externe systemen zoals verkeerslichten en weersystemen. Langs de N229, de N234 en de N238 gaat het om bijna 150 lichtmasten die van het dimsysteem zijn voorzien. Via het ondergrondse glasvezelnetwerk communiceert het systeem ook met de verkeerscentrale van de provincie Utrecht. Indien nodig kan de verkeerscentrale zelf ingrijpen. Het systeem kent een ingebouwde beveiliging. Bij uitval van de verkeerslichten of het weerstation schakelt de verlichting automatisch naar 100 procent.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.