Vrachtwagens zetten licht op groen

smartportEr wordt al enkele jaren mee geëxperimenteerd, maar in Hamburg wordt nu een V2X-verkeerslicht in de praktijk toegepast.

Het gaat om een toepassing binnen het smartPORT project in de haven van Hamburg dat samen met NXP en Siemens is opgezet. Een intelligente verkeerslicht loodst het vrachtverkeer sneller en veiliger door het steeds drukkere havengebied.

Voor het systeem is een speciaal draadloos netwerk aangelegd volgens het V2X-principe (Vehicle-to-X) waarmee verbinding wordt onderhouden tussen verkeerslichten, verkeersinformatieborden en locaties van wegwerkzaamheden.

Naderende voertuigen kunnen met de verkeerslichten communiceren om deze op groen te zetten of te houden, waardoor ze zonder stoppen kunnen doorrijden. Daarnaast wordt RFID-techniek ingezet waarmee het verkeerslicht kwetsbare weggebruikers in de buurt signaleert, en zo nodig naderende vrachtauto’s waarschuwt.
Communicatiesystemen die voertuigen en verkeerslichten koppelen worden ook beproefd in Helmond, onder andere binnen het Freilot-project en de komende tijd In het Europese Compass4D-project.

 

 

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.