A13 drukste rijksweg

a13De A13 in de provincie Zuid-Holland is de drukste rijksweg in Nederland.  De provincie met gemiddeld de drukste rijkswegen  is echter Utrecht. Dat meldt CBS op basis van op Big Data gebaseerd onderzoek over de periode 2011-2014.

Het is voor het eerst dat CBS een volledig op Big Data gebaseerde statistiek heeft gelanceerd. Het is daarmee het eerste Europese statistiekbureau dat officiële verkeersstatistieken maakt met gebruik van Big Data.

Volgens de NDW die de gegevens aanlevert zijn de uitkomsten sneller, actueler en gedetailleerder. Daarnaast neemt de betrouwbaarheid toe.

De statistiek van de verkeersintensiteiten is gebaseerd op alle voertuigtellingen die gedurende de periode 2011-2014 per minuut door ruim 20.000 meetpunten op de rijkswegen zijn verzameld in NDW.

Volgens Piet Daas van CBS vergt werken met Big Data een heel andere manier van statistiek maken vergt. Dit komt vooral omdat deze gegevens niet specifiek voor CBS-doeleinden zijn verzameld. ‘Soms ontbreken er minuutgegevens. Ook kunnen de voertuigtellingen per minuut erg verschillen. Wij hebben daarom via speciale technieken de verstorende data er uitgefilterd.’

Een andere reden waarom werken met Big Data heel anders is dan de traditionele manier van data verzamelen, hangt samen met de enorme hoeveelheid gegevens die binnen gehaald moeten worden. Daas: ‘CBS heeft voor deze statistiek alle tellingen van alle meetpunten op alle dagen in de jaren 2011 tot en met 2014 binnengekregen. Een enorme hoeveelheid: in totaal meer dan 115 miljard metingen met een omvang van 80 terabyte en meer dan 7 keer de hoeveelheid data die CBS voorheen per jaar verwerkte. Het rekencentrum van CBS was hier nog niet geschikt voor. Daarom hebben we de data bij externe rekencentra geplaatst.’

Uit de statistieken komt naar voren dat de A13 de drukste rijksweg is, dat Utrecht de provincie is waar de meeste auto’s rijden op de rijkswegen, en dat schommelingen in het verkeer in vakantieperiodes duidelijk zichtbaar zijn.

Gemeten over beide richtingen reden vorig jaar gemiddeld 2 268 motorvoertuigen per uur op de Nederlandse rijkswegen. Dit is 3,9 procent meer dan een jaar eerder.

Op de A13, tussen knooppunt Ypenburg in Den Haag en de Stadhoudersweg in Rotterdam, passeerden in 2014 gemiddeld 5 836 motorvoertuigen per uur. Rijksweg 33, tussen Assen in Drenthe en Eemshaven in Groningen, is het rustigst. Met gemiddeld 384 voertuigen per uur is de verkeersintensiteit hier vijftien keer zo laag als op de A13.

Na de A13 is de intensiteit op de A10, de ring rond Amsterdam het hoogst met 4 374 voertuigen gemiddeld per uur. Met de A12, A16 en de A4 vormen ze de top vijf van gemiddeld drukste rijkswegen.

Regionaal is er een behoorlijk verschil in het aantal voertuigen dat gemiddeld per uur op de rijkswegen rijdt. In de provincie Utrecht, waar de rijkswegen A1, A2, A12, A27 en A28 liggen, reden in 2014 elk uur gemiddeld 3 999 personenauto’s, vrachtvoertuigen, bussen of motorfietsen. Daarmee is dit de drukste provincie van heel Nederland. Het is er bijna vijf keer zo druk als in de provincie Zeeland. Daar reden vorig jaar op een doorsnee dag op de vier rijkswegen A57, A58, A59 en A61 samen gemiddeld 831 motorvoertuigen per uur.

Tijdens de zomervakantie rijden grote aantallen automobilisten en motorrijders naar hun vakantiebestemming. Doordat het woon-werkverkeer deels wegvalt, is er een ‘dip’ in de verkeersdrukte. Vooral door de vakantiespreiding ontstaan ook hier regionale verschillen. In 2014 was in Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Flevoland en Noord–Holland de intensiteit op de snelwegen het laagst in juli. In de overige provincies, behalve in Zeeland, viel de ‘zomerdip’ in augustus.

Op de Zeeuwse rijkswegen neemt in de zomermaanden het verkeersaanbod juist toe door de toestroom van vakantiegasten. Op de Limburgse rijkswegen daalt de intensiteit in de zomer relatief weinig. Naast de gasten die de provincie aandoen, reist vakantieverkeer uit noordelijker gelegen provincies veelal door Limburg naar zuidelijker gelegen vakantiebestemmingen.

In september stijgt de intensiteit weer. Dan is voor de meeste mensen de vakantieperiode voorbij en zijn de scholen weer begonnen.

Gemiddeld-aantal-voertuigen-op-rijkswegen-per-uur-per-maand-2014-15-07-17

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.