App voorspelt wanneer verkeerslicht op groen springt

EnLightenEnLighten is een app die voorspelt hoe lang het nog duurt voordat het verkeerslicht op groen springt. De app werkt alleen nog in een beperkt aantal Amerikaanse steden. Maar BMW heeft de app al gekoppeld aan het eigen in-car informatiesysteem.

Connected Signals, het bedrijf achter de EnLighten app, meldt dat de app een aantal technieken gebruikt om de informatie te verzamelen.

Waar beschikbaar, wordt informatie gebruikt afkomstig uit het faseschema van de verkeerslichtenregeling, de inmeldingen van voertuigen en voetgangers, het tijdstip van de dag, enzovoort.

De firma merkt daarbij op dat faseschema’s lang niet altijd beschikbaar zijn. Verschillende wegbeheerders gebruiken verschillende methoden voor de opslag van dergelijke gegevens. Soms moet zelfs ter plaatse in de regelkast worden gekeken om erachter te komen hoe de regeling functioneert en soms ook is het schema alleen te vinden in de notebook van de verkeerskundige.

Mede daarom gebruikt de app daarnaast ook historische data van de locatie om de eventuele wachttijd te voorspellen. En ook maakt men gebruik van informatie uit het voertuig zelf, zoals de gps-locatie, de snelheid, het gebruik van richtingaanwijzers en rempedaal, enzovoort). Alleen als de informatie betrouwbaar genoeg is, mondt dat uit in een melding aan de bestuurder.

De app geeft ook informatie over het volgende verkeerslicht dat je tegenkomt, zodat je daar alvast rekening mee kunt houden. Op die manier kan brandstof worden bespaard en kan een automobilist min of meer zijn eigen groene golf creëren.

De app is beschikbaar voor iOs en Androïd, maar alleen bruikbaar in een beperkt aantal steden in de VS en een enkele stad in Nieuw-Zeeland.

Voor BMW is een versie ontwikkeld, die communiceert met de on-board systemen van de recente modellen.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.