Groene Golf Team richt zich ook op verkeersveiligheid

Gemiddeld is per kruispunt een winst behaald van circa 8.500 voertuigverliesuren per jaar.
Gemiddeld is per kruispunt een winst behaald van circa 8.500 voertuigverliesuren per jaar.

De resultaten van het Groene Golf Team zijn succesvol gebleken voor de aanpak van files. Het team gaat wellicht ook na dit jaar verder. Daarbij zal de focus naast doorstroming ook op verkeersveiligheid komen te liggen.

Vanaf 1 januari 2009 is het GGT als afdeling ondergebracht bij de Dienst Verkeer en Scheepvaart (DVS) van Rijkswaterstaat. Voorlopig tijdelijk tot eind van dit jaar. Het GGT is bezig om de mogelijkheden te verkennen om ook in de periode 2010 – 2012 zijn activiteiten voort te zetten. Inmiddels heeft een groot aantal wegbeheerders al advies gevraagd en gekregen van het GGT. Een deel van de adviezen is gerealiseerd. Gemiddeld is per kruispunt een winst behaald van circa 8.500 voertuigverliesuren per jaar.
Het Team heeft tot nu toe advies gegeven over 520 kruispunten voor 119 wegbeheerders. Dat leverde een winst op van 3,1 miljoen voertuigverliesuren/jaar. De kosten bedroegen € 6 miljoen wat de kosten – batenratio brengt op 1 : 12, aldus het GGT.
Het Groene Golf Team is begonnen als team dat primair de verkeersdoorstroming wil verbeteren. Tijdens analyses en rapportages blijkt dat gemeenten en provincies verkeersveiligheid steeds belangrijker vinden. In het huidige project voor Provincie Overijssel stelt de provincie de verkeersveiligheid zelfs voorop en komt de verkeersdoorstroming op de tweede plaats. Het GGT zal dit aspect daarom nadrukkelijker meenemen.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.