Amsterdam zoekt met startups naar mobiliteitsoplossingen

dataHoe zorgen we ervoor dat Nederlandse bezoekers en Amsterdammers meer gebruik gaan maken van de hele stad en regio, zich meer gaan spreiden en op die manier andere routes en buurten
gaan activeren? Het is één van de vraagstukken die Amsterdam wil aanpakken met behulp van start-up bedrijven.

Met het programma Startup in Residence nodigt de gemeente jonge ondernemers uit om met creatieve ideeën te komen op het gebied van mobiliteit, duurzaamheid en gezondheid.
Het pilotproject loopt vier maanden, van november 2015 tot maart 2016. In deze periode werken de startups op vrijwillige basis samen met de gemeente en de stad. Bedrijven die willen mee doen zijn niet ouder dan drie jaar en hebben minder dan 10 werknemers in dienst.

Zo zoekt de gemeente ook een manier om fietswrakken in kaart te brengen, te registreren en af te voeren naar de juiste plaats (afvalpunten of het Fietsdepot). En men wil ideeën genereren voor een bruikbaar, klantvriendelijk, gebruiksvriendelijk product voor mantelzorgers, familie en anderen, waarmee informatie over waar de gebruiker van het doelgroepenvervoer zich bevindt, real time beschikbaar is. Ook moet er een Dashboard komen die laat zien op grond van alle data die de gemeente bijhoudt hoe de stad functioneert.
De startups krijgen onder andere een intensief trainingsprogramma (accelerator) en professionele coaches/mentoren (ondernemers, inhoudelijk deskundigen, wetenschappers en/of ambtenaren). Als de oplossingen succesvol zijn, kan de gemeente deze inkopen en daarmee de startup flink op weg helpen.

Naast het trainingsprogramma en professionele coaching vanuit de gemeente en haar partners, krijgen de startups gedurende de looptijd van het project ook werkruimte, inhoudelijke en procesbegeleiding en toegang tot het netwerk van de gemeente.

Startup in Residence is een initiatief van Startup Amsterdam en de Chief Technology Officer (CTO) naar voorbeeld van een gelijksoortig project in San Francisco, Entrepreneurship in Residence.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.