Navigatiesystemen leveren waardevolle data op. Bron: Archief VERKEERSNET

Nederlanders vertrouwen blind op hun navigatiesysteem

tomtom77% van de automobilisten vertrouwt blind op hun navigatiesysteem als het gaat om een dagje uit aan de andere kant van het land. 14% print een online kaart uit. Maar 8% rijdt op gevoel en de borden naar de eindbestemming. En slechts 2% stippelt de route nog uit aan de hand van een traditionele routekaart.

Dat blijkt uit een onderzoek van de ANWB onder 1000 automobilisten.
Opvallend is dat maar liefst 43% van de groep die op gevoel en de borden rijdt ouder is dan 50 jaar, tegenover 24% jonger dan 35 jaar.

Verder is het gebruik van de smartphone het meest populair onder jonge bestuurders. Met 24% staat het gebruik van de smartphone bij jonge bestuurders t/m 34 jaar op nummer 2 als verkeersinformatiebron. Bij de oudere bestuurders gebruikt slechts 5% hun telefoon voor file- en verkeersinformatie.

Het verschil in routeplanning verschilt overigens nauwelijks tussen mannen en vrouwen. Wel zien we dat vrouwen vaker geneigd zijn om de route van te voren online op te zoeken en te printen (16% versus 12%). En mannen vaker de borden volgen dan vrouwen (10% versus 5%).

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.